Sep. 21, 2019

Hinge õppetunnid

Liis Ugandi:

Kui hing otsustab siia planeedile kehastuda, on tal kindlasti mõned õppetunnid ja eesmärgid, miks ta siia õppima ja arenema tuleb. Keegi ei tule siia niisama lõbutsema ja pikutama. Hing valib endale just niisugused vanemad, sünnikoha, aja ja peremustrid, mis pakuksid vastavaid väljakutseid ja õppetunde. Tihtipeale süüdistame oma hädades vanemaid ja nende mustreid või leiame, et teised käituvad meiega halvasti, aga tegelikult on enamasti kõige selle taga hoopis meie õppetunnid, asjad, milles oleme tulnud ennast arendama ja hingena kasvama.

Me sünnime koos nende õppetundidega, aga tavaliselt me ei mäleta neid. Me ei tea, mida me siin teeme – oleme natuke nagu džunglis ära eksinud! Ainukeseks kompassiks ongi meie oma südamehääl ehk intuitsioon, mis aitab meil elus kergesti edasi liikuda. Vanemad annavad meile vastavad mustrid ja geenid – iga laps valib need endale ise. Näiteks ühes peres on palju lapsi, kuid iga laps on erinev, sest on otsustanud just niisuguse geenikombinatsiooni edasi kanda võtta. Kedagi süüdistada siin ei ole. Hammaste vahetumisega hakkavad lapsed vaikselt juba oma karmale üle minema. Põhiline üleminek toimub teismeeas ja täiskasvanuks saades on inimene juba täiesti oma karma peale läinud.

Enamasti just need asjad, mis inimesel välja ei tule ja milles ta osav ei ole, ongi need, mida ta peab hakkama endas arendama. Kõik see, mis inimesel hästi välja tuleb, on tal juba eelmistes eludes ära õpitud. Kui mõni mees oskab väga hästi raha teha, aga suhtega hakkama ei saa, on tal ilmselgelt vaja areneda suhete valdkonnas, õppida suhete paremat loomist ja hoidmist. Teisel võib olla hoopis vastupidi – ongi vaja õppida, kuidas luua raha, kuidas seda hoida ja kuidas sellega parimal viisil ümber käia. See on hea kompass: kõik, mis mul hästi välja ei tule (ausalt peeglise vaadates, mitte teisi süüdistades), annab tegelikult juba teeotsa kätte, kuhu edasi liikuda. Muidugi on väga hea puhastada ka enda suguvõsa ja vanemate mustreid – see aitab meil kindlasti paremini edasi liikuda ning saada sealt jõudu ja väge. Samas need mustrid, mis peale puhastamist ikka meile jäävad, mis meile ei meeldi või meid takistavad, on väga konkreetselt seotud meie õppetundidega.

Kui sa taipad, et sul mingi asi kohe tõesti välja ei tule ja see asi hakkab korduma, siis ongi kõige tähtsam teadvustada, milline see muster või asi siis on, mis sul elus ei õnnestu. Ole peeglisse vaadates aus. Võid ka mustvalgelt kirja panna, et sa aktsepteerid, et sul on elus niisugune probleem ja see endast näiteks välja kirjutada. Võib-olla kulub sul selleks lausa nädal - asju võib veel ja veel meelde tulla. Paned kõik need asjad kirja ja seejärel põletad paberi ära. Järgmiseks võtad puhta lehe ja kirjutad, mismoodi sa tahaksid, et asjad tegelikult oleksid. Paned kirja vastandvariandi ehk selle, mida sa südamest sooviksid kogeda. Olles seda teinud, asu siis ka päriselt tegutsema! Me ei saa lihtsalt mediteerida ja mõelda, et tahaks seda, teist ja kolmandat. Tuleks endale ka reaalselt plaan teha, kuidas parimal viisil soovituni jõuda ja mõelda, kes mind aidata saaks, kellega ma peaksin rääkima, kas mul on sarnase kogemusega tuttavaid, kas leian endale toeks meeldiva terapeudi, vahest leidub mingeid koolitusi ... Alati ei pea üksi pusima, võiks julgelt ringi vaadata, mis sind selles protsessis toetaks, et saaksid kiiresti ja kerge vaevaga selle õppetüki selgeks.

Mida kiiremini ja ausamalt asja ette võtad, seda kiiremini saad sellega ühele poole. Tavaliselt, kui oled mõne õppetunni ära õppinud, teeb elu ka mingi kingituse – näiteks tuleb su ellu rahulikum aeg, mõni mõnus reis või ilmneb sul hoopis mingi varjatud anne, mida saad nautida... Puhke- ja rahuaega antakse meile ikka ka. Aga seejärel tulevad uued asjad üles! Päris kindlasti ei saa me terve elu lihtsalt rahus olla ja puhata – hing tahab ikka veel areneda ja siis kerkivad pinnale uued asjad, mis on veel ebakõlalised. Aga siis sa juba tead, mis tööriistad sind varem on aidanud ja sa võid proovida neid ka seekord kasutada. Siis tead ka juba tegutsema asudes, et pärast õppetunni läbimist saad sa elult kingitusi. Kui soovimatusest nende asjadega tegeleda paneme ukse kinni, siis tulevad õppetunnid sisse aknast või korstnast me ei pääse nende eest. Mida rohkem me midagi iseendas alla surume ja ära peidame, seda vägevamana see probleem kusagilt praost välja hiilib.

Loomulikult võib alati teha taotlusi. Väga hea taotlus on näiteks: "Aitäh, et mõistan oma elu õppetunde". Ja üks taotlus, mida olen ise läbi elu teinud: "Aitäh, et ma kogen oma õppetunde läbi armastuse ja rõõmu". Igaühel on oma õppetunnid, kuid kõike ei pea traagiliselt läbi kogema, kõik ei pea olema valus ja raske. Võib taotleda, et kogeksid neid asju läbi huumori, rõõmu ja kerguse. Igaühel on oma teekond siin maailmas, selles ajas ja ruumis, aga viis, kuidas me selle teekonna läbime, on meie otsustada. Meelelaadi valik – kas läheme ohvrirolli või valime kerguse tee – on väga paljuski meie enda teha.

Liisi kutsumus on olla inspiraatoriks ja anda inimesele edasi talle sobivaid õpetusi, mis aitaksid inimesel ise end leida ja aidata. Kui soovid kogeda ise Liisi seanssi kirjuta liisugandi@gmail.com 

Share this page